
Under the Ecodesign Directive, product-specific 
regulations define the energy efficiency 
requirements and limits for different product groups 
(27 groups). One of them, (EU) 2019/1781 and its 
amending regulation (EU) 2021/341, is for electric 
motors and VSDs.

The definition, ‘shall not apply to means of transport 
for persons or goods’ in the Ecodesign Directive is 
often misinterpreted and misunderstood in regards 
to exempt products, like motors,- that are used in 
‘Marine’ applications. 

Regulation only exempts ‘motors designed 
specifically for the traction of electric vehicles’ but 
nothing else related to ‘means of transport’. This 
means that one should not just refer to the Directive 
text conclusions of the implementing provisions for 
product groups and products.

— 
PRO DUC T NOTE

EU Directives and Regulations for Marine Motors
Requirements for ‘Marine products’ in Europe

The Directive 2009/125/EC 
(Ecodesign) is the framework 
directive setting the Ecodesign 
requirement for energy-related 
products in Europe.

—
Interpretation by ADCO

The ADCO (Administrative Cooperation) group that 
works under DG Energy has been publishing the 
document ‘Frequently Asked Questions (FAQ) on the 
Ecodesign Directive and its Implementing 
Regulations’ to respond questions related to EU 
directives and regulations.

On this topic, ADCO  wrote back in April 2015 the 
following:
‘The ecodesign regulations do not specifically 
mention whether components of and appliances for 
means of transport fall under their scope, but the 
Ecodesign Directive specifies in its Article 1(3) that 
the Directive does not apply to “means of transport 
for persons or goods”. Therefore, products that are 
specifically designed only for application in means of 
transport (including mobile homes and caravans) and 
no other applications are exempted from ecodesign 
regulations.’

It is clear then that if motors and other products are 
specifically designed only for ‘Marine’ they can be 
exempted, but in applications like fans, pumps etc. 
where the same motors and other products can be 
used both in industrial and marine applications, they 
are not exempted.



— 
EU Ecodesign Regulation (EU) 2019/1781 and the 
amending Regulation (EU) 2021/341
Motors within the scope of the regulation

For the first time the regulation also covers 60 Hz 
motors extending the coverage of electric motors 
and VSDs beyond the existing requirement for 50Hz 
and 50/60Hz motors.

Published in February 2021, the amending 
Regulation 2021/341 introduces 60 Hz energy 
efficiency tables that are aligned with the tables 
in the standard EN IEC 60034-30-1. It is also a 
clear indication that motors rated for 60 Hz 
operation are covered by the Regulation.

Regulation (EU) 2019/1781 scope 

Included in the scope starting July 1, 2021 Exempted from the scope:

•	 3-phase single-speed motors rated for direct-on-line (DOL) 

operation

•	  Rated output power from 0.12 to 1000 kW

•	  Rated voltage up to 1000 V and 50 Hz, 60 Hz or 50/60 Hz

•	  2-, 4-, 6-, or 8-pole

•	  Continuous duty (S1, S3 ≥ 80% or S6 ≥ 80%)

•	  Motors with protection types Ex ec, Ex d, Ex de or Ex t

•	 Motors with cooling method IC418 (TEAO)

•	 Brake motors with external brake

Included in the scope starting July 1, 
2023 - additions from July 1, 2021

•	 3-phase 2-, 4-, and 6-pole single-speed motors from 75 kW 

up to 200 kW (not for Ex motors) must be IE4

•	  3-phase 2-,4-, 6-, and 8-pole single-speed motors with 

protection type Ex eb must be IE2

•	  1-phase single speed motors must be IE2

•	 Motors designed specifically for the traction of electric 

vehicles

•	 Motors with cooling method IC410 (TENV)

•	 Motors completely integrated into a product (for 

example, into a gear, pump, fan, or compressor) and 

whose energy performance cannot be tested 

independently from the product, even with the provision 

of a temporary end shield and drive-end bearing

•	 Motors with an integrated variable speed drive whose 

energy performance cannot be tested independently 

from the variable speed drive

•	 Motors specifically designed and specified to operate 

exclusively

      - at altitudes exceeding 4000 m above sea level

     - where the ambient temperature exceeds +60 °C

     - maximum operating temperature above +400 °C

     - where the ambient temperature is below -30 °C

     - water coolant below 0 °C or above 32 °C

•	  Motors specifically designed and specified to operate 

wholly immersed in liquid

•	 Motors placed on the market before July 1, 2029 as 

substitutes for identical motors integrated in products 

placed on the market before July 1, 2022, and specifically 

marketed as such



— 
Motors rated for 50Hz, 60Hz or 50/60 Hz
What is the difference?

(EU) 2021/341 definition to motors rated for 50 
Hz, 50/60 Hz or 60 Hz operation

In the amending Regulation 2021/341 the Annexes 
I, II, and III to the Regulation (EU) 2019/1781 are 
amended as follows:
‘For 50/60 Hz motors, the requirements above shall 
be met at both 50 Hz and 60 Hz at the rated output 
power specified for 50 Hz.’
and that:
‘For 50Hz or 60Hz motors the requirements above 
shall be met at respectively 50Hz or 60Hz at the 
rated output power specified respectively for 50 Hz 
or 60 Hz.’

What does this mean and how IE class will be 
indicated? 

It means that a motor rated for only 50 Hz 
operation shall fulfill the requirement and IE limits 
as defined in tables 1, 2, and 3 of the Regulation for 
50 Hz ratings.

In the same way, a motor rated only for 60 Hz 
operation shall fulfill the requirement and IE limit 
as defined for 60 Hz ratings in tables 3a, 3b, and 3c 
of the Regulation 2021/341.

In cases where a motor has a rating for both 50 Hz 
and 60 Hz operation, it has to fulfill the efficiency 
requirement as defined in the Regulation for the 50 
Hz output power at both 50 Hz and 60 Hz supply. 
This is also valid even when the rated output power 
for 60 Hz would be higher than for 50 Hz.

In the latter case, 50/60 Hz rated motor, and where 
the output power is the same for 50 Hz and 60 Hz 
the same IE class, e.g. IE3 will be indicated for both 
50 Hz and 60 Hz. 
See example 1.

In cases where motor is rated for multiple 
operation points it can have different IE-classes 
and still be compliant with the EU Regulation.  
Examples 2 and 3 demonstrate this. Example 3 is 
not recommended by CEMEP members as it leaves 
ambiquity regarding the compliance at 50Hz 
output power on 60Hz operation.

—
Example 3

—
Example 2

—
Example 1



9
A

K
K

10
8

36
9 

E
N

 0
5

-2
0

21

—
For more information please contact
your local ABB representative or visit:

abb.com/motors&generators

—
We reserve the right to make technical changes or 
modify the contents of this document without prior 
notice. With regard to purchase orders, the agreed 
particulars shall prevail. ABB does not accept any 
responsibility whatsoever for potential errors or 
possible lack of information in this document.

We reserve all rights in this document and in the 
subject matter and illustrations contained therein. 
Any reproduction, disclosure to third parties or utilization 
of its contents – in whole or in parts – is forbidden 
without prior written consent of ABB. 
Copyright© 2021 ABB. All rights reserved.

—
Motors on ships
It is possible that there are no requirements for 
motors on ships to fulfill. In such cases it would 
mean that no CE mark will be affixed motors.

The Regulation does not cover induction motors 
rated for duty types S2, S4, S5, S7, S8, S9 and S10 as 
well as for S3 <80% and S6 <80% as defined by the 
IEC 60034-1. Restamping standard induction 
motors to these duty types e.g. S9 does not make 
the motors exempted. If it is rated and capable of 
operating direct-on-line operation it is in the scope 
of the  Regulation.

—
CE mark
The CE mark can only be affixed to motors and 
products that fulfill the requirements of all relevant 
European directives and regulations to the product. 
The assessment for a product shall be done by the 
manufacturer and is generally done by applying 
harmonized EN standards. After compiling technical 
documentation including tests, calculations, risk 
assessment etc. the CE mark can be affixed to the 
products.

There are four relevant EU Directives, them 
separately requiring the CE mark . For ‘standard’ 
electric motors three of them apply: Directive 
2014/35/EU (LVD), Directive 2009/125/EC 
(Ecodesign) with the motor specific Regulation 
2019/1781, and Directive 2011/65/EU with the 
amending annexes. For motors intended for 
potentially explosive atmospheres Directive 
2014/34/EU (ATEX) replaces Directive 2014/35/EU 
(LVD), whereas some parts of the Machinery 
Directive 2006/42/EC also apply.

https://new.abb.com/motors-generators

